• Egyensúlyban önmagunkkal

    03Szeptember

    Egyensúlyban önmagunkkal

    Egyensúlyban önmagunkkal. Egyensúlygyakorlatokkal szinte minden jógaórán találkozhatunk. A fizikai síkon jelentkező előnyök mellett (kifinomultabb koordináció, stabilitás, megnövekedett testi erő) számos, érzelmi és lelki szempontból sem elhanyagolható pozitív hatásai is vannak. Íme három “lecke”, amelyekre az egyensúlypózok megtanítanak, és mindezt a mindennapi életbe is átültetheted.

    1.A változás az egyetlen állandóság. Attól függően, hogy épp melyik pózt gyakorlod, hogy milyen állapotban van a tested, hol járnak a gondoltaid és milyen környezetben gyakorolsz, az egyensúlygyakorlatokat is minden nap másként éled meg. Lehet, hogy ma instabilnak, fárasztónak érzed pl. a fa pózt, holnap pedig szuperkönnyűnek találod majd. Ahogy a jógagyakorlásod sem egyforma minden nap – így a matracon túl is más és más vagy. Minden napban ott van a lehetőség a fejlődésre, a tanulásra. Talán nem mindig vesszük észre, de folyamatosan változunk és fejlődünk. Ne ragaszkodj feltétlenül a régi szokásaidhoz, tanuld meg elengedni az elvárásokat nemcsak másokkal, de önmagaddal szemben is. Figyeld az apró változásokat is, akár mentális, akár érzelmi szinteken, és fogadd el magad olyannak, amilyen épp vagy! Légy tisztában azzal, hogy minden nap – egy új élmény, új tapasztalat. Állj készen mindig elfogadni a változásokat, és ne feledd, a legkisebb dolog is képes hatalmas fordulatot hozni!

    2.Légy jelen! – a teljes figyelmeddel A jógaórán az egyensúlyozó pózok megtartásához gyakran keresünk szemmel egy mozdulatlan pontot, vagy szemmagasságban a falon, vagy akár a talajon, hogy belekapaszkodjunk a tekintettel, és ezzel a fókuszponttal segítjük az egyensúly megtartását, a koncentrációt. Ha minden figyelmeddel benne vagy az adott pillanatban, a póz is erősebb, stabilabb lesz. Ez az élet minden területére igaz: ha nem összpontosítasz arra, amit épp csinálsz, nem fogod tudni a legjobbat kihozni belőle. Ugyan a mai, rohanó világban sokszor lehetetlennek tűnik, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljunk, de ezek a pózok emlékeztetnek, megtanítanak arra, hogy fókuszáljunk, hogyan tartsuk egyvalamin a figyelmünket: legyen szó olyan egyszerű dologról, mint pl. félretenni a telefonodat, amikor valakivel beszélsz, és csak az adott párbeszédre figyelni.

    3.Erősebb vagy, mint gondolnád Ahogyan haladsz előre a koordináció, az erő fejlesztésében az egyensúlyozó jógapózok által, tudatossá válik az is, hogy mely izmokat használd, kapcsold be egy-egy gyakorlat megtartásánál. Persze ehhez idő és elkötelezettség is kell, de az eredmény nem marad el: a test erősebb, az elme pedig pengeéles lesz, és itt kezdjük megérteni, hogyan is kapcsolódik a kettő. A fizikai mozgást a légzéssel összekötve megtapasztalhatod a valós erődet. Próbálj ki új egyensúlyozó pózokat, variálj, játssz velük, ezzel behívhatod a kreativitást, és új gondolkodásmódot is az életedbe. Ne csak a matracon legyél kreatív, kihívásokat kereső: próbálj ki új dolgokat, teszteld a bátorságodat, és olyasmikre leszel képes, amikről nem is álmodtál azelőtt! Erősebb vagy, mint gondolnád, de a benned szunnyadó lehetőségeket nem fogod tudni kihasználni mindaddig , amíg nem alakítod ki a kapcsolatot test és lélek között. Az egyensúlypózok segítenek felismerni, hogy minden válasz benned van. Ezek a pózok gyakran a legnehezebbek, de arra szolgálnak, hogy emlékeztessenek, az életben sem megy minden egykönnyen. A jógagyakorlásban is előfordul, hogy nem sikerül megtartani, elrontod, kiesel belőle. De ha elkötelezetten gyakorolsz, kitartasz a céljaid mellett, ezek a gyakorlatok segítenek majd erősnek, kiegyensúlyozottnak maradni – matracon és azon túl is.

    Forrás: (yogapop.hvgblog.hu)

Ugrás az oldal tetejére